zondag 11 juli 2010

Oranje in verlenging ten onder

Oranje is er niet in geslaagd om wereldkampioen te worden. De ploeg van Bert van Marwijk verloor in de finale in Soccer City in Johannesburg met 1-0 van Spanje. Andres Iniesta velde het vonnis in de tweede helft van de extra tijd en bezorgde zijn land de eerste wereldtitel in de geschiedenis.
Nederland beëindigde de wedstrijd met tien man, nadat John Heitinga in de tweede helft van de verlenging zijn tweede gele en dus rode kaart ontving van de gretig naar de borstzak grijpende scheidsrechter Howard Webb.In de openingsfase werden de bedoelingen van de Spanjaarden al snel duidelijk. Het elftal startte fel en probeerde met enkele dieptepassen de spitsen vrij voor het doel te zetten.
In de vijfde minuut was daar de eerste grote kans voor Spanje. Xavi bracht de bal vanuit een vrij trap het strafschopgebied binnen. Sergio Ramos kopte gericht in, maar Maarten Stekelenburg bracht met een katachtige reflex redding.
Ook in de daaropvolgende minuten bleven de Spanjaarden sterker dan Nederland. Opnieuw Ramos en David Villa wisten geen raad met de mogelijkheden.
Halverwege het eerste bedrijf leek de storm te gaan liggen waardoor Oranje zich vaker op de vijandelijke helft kon laten zien. Lang leidde dit niet tot kansen. Vlak voor rust moest Iker Casillas toch nog redding brengen op een schot van buiten de zestien van Arjen Robben.
Na de thee begon Nederland met meer aanvalsdrift. Omdat de passing slordig was, kwam de ploeg ook nu niet veel verder dan een simpel te keren afstandschot van de vleugelspeler van Bayern München.
Na een uur spelen kreeg Robben een bijna niet te missen kans om de score te openen. Wesley Sneijder zette hem met een goede dieptepass alleen voor het Spaanse doel, maar de Bedumer schoot tegen de voeten van Casillas.Tien minuten later kreeg ook Spanje een uitgelezen mogelijkheid om de ban te breken. De bal viel voor de voeten van de vrijstaande David Villa. Het schot van de spits ketste af op het been van Heitinga.
Omdat Sergio Ramos een kwartier voor tijd niet binnen wist te koppen uit een corner was de verlenging een onvermijdelijk gevolg.In de extra tijd leek de vermoeidheid toe te slaan bij Oranje. De beste kansen waren dan ook voor Spanje, maar invaller Cesc Fabregas en Andres Iniesta hadden hun vizier niet op scherp staan.
Net toen het op strafschoppen leek uit te draaien viel de beslissing. Iniesta dook opnieuw op voor het doel van Stekelenburg en schoot de bal feilloos binnen.
Ondanks de protesten van meerdere Nederlanders, die dachten aan buitenspel, keurde scheidsrechter Howard Webb de goal goed.