maandag 14 juni 2010

Het Nederlands elftal is het WK in Zuid-Afrika begonnen met een overwinning

AMSTERDAM – Het Nederlands elftal is het WK in Zuid-Afrika begonnen met een overwinning. In Johannesburg versloeg het team van coach Bert van Marwijk Denemarken met 2-0. Nederland - Denemarkenslideshow Voor ruim 83.000 toeschouwers werd de eerste helft gekenmerkt door schoten hoog over het doel en passes over een lange afstand die de medespeler niet wisten te bereiken.
Wesley Sneijder probeerde het tweemaal via een vrije trap van grote afstand, maar zonder resultaat.Nicklas Bendtner, vlak voor het duel toch nog klaargestoomd in aan de wedstrijd te beginnen, was na een klein half uur spelen dichtbij de openingstreffer. Tussen drie spelers kon de Deen inkoppen, maar zijn inzet verdween naast het doel van Maarten Stekelenburg.Namens Nederland was Rafael van der Vaart dicht bij een doelpunt. Op aangeven van Robin van Persie schoot hij via het lichaam van Daniel Agger naast het doel. In een open wedstrijd wisselden de spannende momenten voor het doel van beide teams zich af.Stekelenburg onderscheidde zich met enkele knappe reddingen.Het laatste wapenfeit voor de onderbreking was van Van Persie, die na kappen en draaien met rechts naast het doel schoot. De Franse scheidsrechter Stéphane Lannoy gaf Nigel de Jong vlak voor rust een gele kaart.Direct na de hervatting kwam Nederland op voorsprong. Uit een voorzet van Van Persie kopte Simon Poulsen, verdediger van AZ, de bal via de rug van collega Agger in eigen doel.Enkele minuten later had de aanvalsleider van Oranje de voorsprong kunnen verdubbelen. Zonder verdediger in zijn buurt kreeg hij de bal aangespeeld, maar de Arsenal-spits twijfelde te lang en kwam door goed storen van keeper Thomas Sørensen niet meer toe aan een schot.
Na 67 minuten bracht Van Marijk Eljero Elia binnen de lijnen in plaats van Van der Vaart. Dat bleek een goede zet, want de vleugelspeler van HSV zorgde in het restant van de wedstrijd voor enkele gevaarlijke momenten.Het Nederlands elftal bleef de bovenliggende partij, maar maakten tegen de aangeslagen Denen nog niet de indruk van een aanstaand wereldkampioen.De tegenvallende Sneijder raakte acht minuten voor tijd het houtwerk. Zijn schot kwam via de handen van Agger bovenop de lat van het vijandelijke doel terecht.Niet lang daarna gooide Dirk Kuijt de wedstrijd in het slot. De diepgestuurde Elia schoot de bal met veel gevoel op de paal, Kuijt stond op de juiste plek om de bal daarna in het doel te werken: 2-0.